
ABC użytkowania okapu
Poniżej przedstawiamy kilka podstawowych porad na temat właściwego użytkowania okapu.
1. Codzienne użytkowanie okapu.
1. Włączaj okap zawsze na minutę przed rozpoczęciem gotowania. Dzięki temu wytworzy się ciąg powietrza, który skieruje opary do otworów zasysających okapu.
2. Niskie prędkości są wystarczające podczas gotowania potraw o słabym zapachu, takich jak makarony.
3. Wysokie prędkości są konieczne podczas smażenia i gotowania potraw o silnym zapachu oraz w przypadku gotowania kilku potraw jednocześnie.
4. Zostaw okap włączony na chwilę po zakończeniu gotowania w celu usunięcia powstałych oparów i zapachów.
2. Czyszczenie czaszy okapu.
Czyszczenie okapu jest istotne dla zachowania należytej higieny w kuchni.
Dodatkowo zapewnia dłuższe i bezpieczne użytkowanie okapu.
Czyszczenie obudowy:
• usuń zanieczyszczenia wilgotną gąbką nasączoną niewielką ilością płynu do zmywania naczyń,
• wytrzyj wilgotną ściereczką,
• wytrzyj ściereczką do sucha.
Jeśli okap wykonany jest ze stali szlachetnej, wypoleruj do połysku np. używając pasty Faber Clin.
Możesz dodatkowo zabezpieczyć stal szlachetną za pomocą ściereczek Faber Clin&Clin.
3. Czyszczenie filtrów
Odpowiednie czyszczenie filtrów zapewnia efektywną pracę okapu:
myj metalowe filtry przeciwtłuszczowe ręcznie lub w zmywarce co 2 miesiące.
wymieniaj syntetyczne filtry przeciwtłuszczowe co 2 miesiące.
wymieniaj filtry węglowe co 3 miesiące, jeśli używasz okapu w wersji pochłaniacza.
Zalecane przedziały czasowe dotyczą normalnego użytkowania okapu (około 3 godziny dziennie).
Poświęć jeszcze chwilę i poznaj firmę Faber ...
... wynalazcę nowoczesnego okapu kuchennego!