
ABC użytkowania okapu
Poniżej przedstawiamy kilka podstawowych porad na temat właściwego użytkowania okapu.
1. Codzienne użytkowanie okapu.
1. Włączaj okap zawsze na minutę przed rozpoczęciem gotowania. Dzięki temu wytworzy się ciąg powietrza, który skieruje opary do otworów zasysających okapu.
2. Niskie prędkości są wystarczające podczas gotowania potraw o słabym zapachu, takich jak makarony.
3. Wysokie prędkości są konieczne podczas smażenia i gotowania potraw o silnym zapachu oraz w przypadku gotowania kilku potraw jednocześnie.
4. Zostaw okap włączony na chwilę po zakończeniu gotowania w celu usunięcia powstałych oparów i zapachów.
2. Czyszczenie czaszy okapu.
Czyszczenie okapu jest istotne dla zachowania należytej higieny w kuchni.
Dodatkowo zapewnia dłuższe i bezpieczne użytkowanie okapu.
Czyszczenie obudowy:
• usuń zanieczyszczenia wilgotną gąbką nasączoną niewielką ilością płynu do zmywania naczyń,
• wytrzyj wilgotną ściereczką,
• wytrzyj ściereczką do sucha.
Jeśli okap wykonany jest ze stali szlachetnej, wypoleruj do połysku np. używając pasty Faber Clin.
Możesz dodatkowo zabezpieczyć stal szlachetną za pomocą ściereczek Faber Clin&Clin.
3. Czyszczenie filtrów
• Filtry metalowe ukryte są pod otwieranym panelem dekoracyjnym. Wyjmuje się je bez trudu lekko naciskając na przycisk blokady umieszczony w uchwycie.
• Filtry te należy wyjmować pojedynczo i zachować ostrożność podczas mycia, aby ich nie uszkodzić. Filtry przeciwtłuszczowe można myć w zmywarce.
• Po umyciu filtry należy wysuszyć. Przed włożeniem ich na miejsce należy upewnić się, że przyciski blokady są widoczne na zewnątrz.
Popularne filtry węglowe pracujące w okapie w wersji pochłaniacz nie mogą być ani czyszczone, ani regenerowane. Należy je wymieniać na nowe co cztery miesiące lub częściej, jeżeli okap jest wykorzystywany intensywnie (ponad 4 godziny dziennie). Faber oferuje filtry węglowe o przedłużonej żywotności, które mogą być regenerowane i używane wielokrotnie! W przypadku wymiany wykonaj poniższe kroki:
• Zdejmij metalowy filtr przeciwtłuszczowy,
• wyjmij i wyrzuć zużyty filtr węglowy,
• włóż nowy filtr węglowy,
• załóż metalowy filtr przeciwtłuszczowy. Upewnij się, że zamki filtra są widoczne od spodu okapu.
Odpowiednie czyszczenie filtrów zapewnia efektywną pracę okapu:
• myj metalowe filtry przeciwtłuszczowe ręcznie lub w zmywarce co 2 miesiące.
• jeśli używasz okapu w wersji "pochłaniacz" - wymieniaj filtry węglowe co 3 miesiące.
Zalecane przedziały czasowe dotyczą normalnego użytkowania okapu (około 3 godziny dziennie).